2012. máj. 12.

Knightfall - Magyarul a Batman Hungary-n!!

Nos a délelőtti posztból már rájöhettetek, hogy érkezik a Knightfall a Batman Hungary-ra.
Ez a sorozat kihatással van Macskanő, Robin és más egyéb karakter füzetjére is. Ezért "mi" szigorúan csak a Batman szériát vesszük figyelembe, azt is a 489-es számtól az 515-ösig. A képregények majd havonta jönnek az oldalra. Így elég sok idő lesz amíg a széria végére érünk, de én úgy gondolom, hogy mindenképpen megéri majd kivárni.

Az első számot, tehát a Batman 489-et, Júniusban tölthetitek az oldalról.

Apropó "mi". Knightfall projektben segítségemre lesz Biczó Roland, aki a képregények fordítójaként lesz majd jelen. Gyorsan összerakott nekünk egy kis cikket, hogy megértsük a széria miértjeit. Megtudhatjuk, hogy született Bane, alatta pedig Roland a bemutatkozását olvashatjuk.


A 90’-es évek elején jártunk, a Nyugat szárnyalt, a Kelet felszabadult, a Tengerentúlon pedig vagy James Bond mentette meg a világot két vodka-martini közt, vagy a Terminátor ritkította a sorokat, miután illedelmesen búcsút vett áldozataitól. A DC hősök körében a Superman filmek ’80-as évekbeli szárnyalása után újra eljött Batman ideje, a ’86-ban megjelent The Dark Knight Returns kötet nemcsak új megvilágításba helyezte hősünket, de lendületet adott Tim Burton filmjeinek is. A DC képregények világában azonban, köszönhetően a politikai és társadalmi változásoknak, vagy az angol újhullám feltörésének az írók terén, a hangsúly kezdett eltolódni az olyan füzetek felé, mint a Vertigo, a Milestone, vagy a Wildstorm kiadványok, a „hagyományos szuperhősök” kezdtek háttérbe szorulni, az eladások sem mutattak túl jó statisztikát.

Ekkor jött Jerry Ordway zseniális ötlete: Öljük meg Supermant! Amerika hirtelen megízlelte, milyen lenne a világ első hősük nélkül. Egy sötét kor jött el, Superman, aki fél évszázada betöltötte az ügyeletes megmentő szerepét, hirtelen nem volt többé… legalábbis pár hónapig.
Természetesen egy ilyen esemény hatással volt a többi DC karakterre is. Másrészről pedig a Batman füzeteket korábban is érte már kritika, miszerint a figura nem elég „tökös” amiatt, hogy nem öl, főleg, hogy az említett 007-esnek erre később jogosítványa lett, a Terminátor pedig… nos, ő a Terminátor.
Megfogalmazódott tehát az igény a Sötét Lovag átformálására, de Bruce Wayne jelleme, szülei sírjánál tett esküje nem engedte a karakter ilyen drasztikus megváltoztatását. A milliárdosnak mennie kellett, de akadt néhány probléma. A Wayne gyereket nem abból a fából faragták, akit csak úgy meg lehetett lepni, még ha a meglepetés feladója egy bizonyos Joker is. Kellett tehát valaki, aki mentálisan és fizikailag is kihívást jelenthetett hősünknek… és aki lehetőleg e bolygóról származott. Így Chuck Dixon, Doug Moench, és Graham Nolan megalkották Bane-t.

’93-ban jelent meg a Vengeance of Bane #1, amely az új gonosz eredettörténetét taglalta. Röviden tömören: Bane egy Santa Prisca nevű köztársaság Peña Dura nevű börtönében nevelkedett, mivel apja (a Kígyókirály), megszökött onnan, és hát régi karibi szokás szerint a fiúnak kell letölteni apja büntetését. A kisfiúból aztán nagy és erős, börtönkoszton nevelkedett ember lett, főbb cinkostársait pedig a ’60-as évek rock-zenekarait idéző névvel ellátott Trogg, Zombie, és Bird.személyében találta meg. Batman ellen azonban nem elég betéve tudni Dante műveit [Zombie látta el könyvekkel a börtönben Bane-t], és néha még az 50-es bicepsz is kevés. Szerencsére Santa Priscán kísérleteztek a börtön kiemelkedő lakóin egy Venom nevű anyagot, amolyan térfogat és teljesítménynövelő szert, és Bane is a tesztalanyok közé tartozott. Túlélte a kezelést, kiszabadult a börtönből, Zombie tökéletesítette a vegyi anyagot, és bütykölt egy mennyiségszabályzót is, elvégre egy egykori karbantartó értsen az ilyesmihez. Mikor Bane Batmanről hall, elhatározza,
hogy neki kutya kötelessége legyőzni a Köpenyes Igazságosztót, így a csapat Gotham felé veszi az irányt.
Közben persze elő kellett készíteni mindent Bane „fogadására” a Batman képregényekben is. Bruce számára kezd egyre nehezebbé válni éjszakai hivatása, egyre jobban megviseli egy-egy összecsapás: úgy érzi kudarcot vall Blackmask ellen, Metalhead szinte félholtra püföli, így kell, hogy szembenézzen Headhunterrel. Vészjósló szimbólumként a Bat-signal üvege is be van törve.
 A Sötét Lovag és Bane első találkozása még nem végződik összecsapással, Bane úgy dönt még nem jött el az idő, ő fizikailag és mentálisan is meg akarja törni hősünket. Innen következik tehát a Knightfall története.

Üdvözlöm a blog olvasóit, a nevem Biczó Roland, főállásban hallgató, mellékállásban Batman-rajongó vagyok, ez pedig itt egy pár soros bemutatkozás lesz. Születésem időpontja meghatározta, hogy milyen rajzfilmeken nőttem fel, természetesen a legmeghatározóbb élményt Batman TAS-beli kalandjai jelentették.
Képregényt először az oviban láttam (nem számítva a helyi hírlapunk hátulján Garfield kalandjait), egy srác állandóan hozta az újabbnál újabb Transformers és Batman történeteket. Olvasni persze nem tudtunk, de a grafika varázsa magával ragadó volt. Addig húztam a szüleimet, míg vettek egy képregényt, ráadásul akkoriban hazánkban Batman és Superman kalandjai egyszerre jelentek meg, sőt még egy Csodálatos Pókember story is belefért. Az évek során aztán elmaradtak a képregények, maradtak a filmek, rajzfilmek. Végül a Batman füzetek felé a 2008-as Batman R.I.P kanyarított vissza.
Azóta pedig, ha tehetem, olvasom az aktuális számokat, és sikerült bepótolni a kiesett 15 év történeteit is. Az oldalra természetesen a nagyon várt Felemelkedés iránti érdeklődésem juttatott el pár hónapja, annak oka pedig, hogy most bemutatkoztam… nos egyelőre maradjon titok.

Kellemes blog-olvasást!

1 megjegyzés:

  1. Na ez ám a lelkesítő hír. Már volt szerencsém eredeti nyelven elolvasni a Knightfall-t, de egy remek fordítással most sokaknak (újra, vagy épp első ízben) nagy örömöt tudtok okozni. :D Hajrá. :D

    VálaszTörlés