2012. júl. 22.

Kritika: Batman Kezdődik!

Szerda este már javában készülődhetünk a Sötét lovag: Felemelkedés hazai premierjére, így gondoltam összerakok egy kritikaféleséget az előző Batman filmekből. Tim Burton és Joel Schumacher Batmanjére majd valamikor egyszer kitérek, de most Nolan féle Batman sokkal fontosabb, ugyanis ennek a trilógiának a záró epizódja érkezik ebben a hónapban. Kezdjük is a reboot első darabjával a Batman: Begins!-szel (Batman Kezdődik!)

Valamelyik bejegyzésnél láttam, hogy valaki nem ismerte Tom Hardy-t. Most gondoltam azokra is, akik szintén ebben a cipőben járnak, így minden színész nevéhez csatoltam az IMDb-s profiljukat, magyarán csak rá kell majd kattintanotok a nevére! :)
A kilencvenes évek végén történt gyalázatot gondolom nem kell senkinek sem bemutatni. Joel Schumacher mellbimbós Batmanje egy életre beleéget minden rajongó tudatába. Folytatása nem készült, Batman ment a süllyesztőbe. A Warner a 2002-es Pókember sikereit látva már pont hajlott egy rebootra, amikor pár évre rá Christopher Nolan megkereste őket a saját elképzelésével. A Warner fejesei teljesen elvoltak ragadtatva, majd 2004-ben meg is kezdődött a forgatás. A Batmant pedig az akkoriban a Gépészből ismert Christian Bale formálhatta meg. Ezzel ő lett a hetedik ember Lewis Wilson, Robert Lowery, Adam West, Michael Keaton, Val Kilmer és George Clooney után felölthette magára Batman jelmezét. A forgatás elkezdődött és sínen volt minden a nagy áttörés felé. 2005-ben kifejezetten jó évem volt. Popcorn dolgokról nemigen tudok érdemlegeset mondani, hiszen akkoriban még életem 80%-át az iskolában töltöttem gyerekként. Emlékszem, hogy ebben az évben jött a Star Wars harmadik része a Sith-ek Bosszúja, amit nagyon vártam már. Akkoriban egy film megítélése kimerült az akciójelenetek okozta látványtengerben és úgy általában minden amit moziban néztem először, annak hetekig teljesen a rabja voltam. Na a Batman Kezdődik! nem ilyen volt. Először DVD-n láttam és akkoriban nem is fogott meg. Egyedül a végén szereplő Joker cameónál esett le a pofám, de semmi extra. Idővel persze változott az ízlésem és az értékrendem, így most természetesen felnőtt fejjel beszélek Nolan filmjéről. Na ez gondolom senkit nem érdekel, szóval dióhéjban ennyit az élményeimről.
Zene nélkül mit érek én!? 

Itt az elején leszögezném, hogy nekem nagyon fontos az aláfestőzene. Ez nem arról szól, hogy igazoljuk le a film mellé a legjobb zeneszerzőt, majdcsak komponál valamit. Nem. Ennek inkább az a lényege, hogy a rendező és a zeneszerző legyen egy érdekes, megfoghatatlan szimbiózisban egymással. Amit a rendező akar elérni, azt mi a zene hatására érezzük úgy, ahogy ő azt éreztetni szeretné. Ha egy párbeszéd alapból megindító, akkor a zene tegyen rá még egy lapáttal. Na ezt sikerült elérnie Hans Zimmernek, akiben megvan az az egyediség ami egy ilyen szuperhőshöz kell. (Igazság szerint James Newton Howard is besegített neki egy csöppet) Minden élethelyzethez van külön téma, mint például a szomorúság, öröm vagy éppen a remény. Ez a Soundtrack kiváló táptalajt biztosít a folytatásokhoz. Batman új főtémája pedig zseniális!
-Hogy ki vagyok? A Pók..izé Batman!

A történet az alapokból merít, így ennek révén megismerhetjük a kis Bruce-t, majd a balesetét aminek későbbi következménye az egész életét megváltoztatja. Bruce végső elkeseredésében elszökött Gothamből, majd személyazonosságát titkolva mindenféle bajba keveredik. Jelenleg börtönben van, majd egy alapos verekedést követően magánzárkába rakják, ahol egy titokzatos Henry Ducard nevű fickó ajánlatot tesz neki. Ami ezután történik, azt mindenki ismeri így arról nem is beszélnék. Maradjunk annyiban, hogy egy nagyon jól felépített, csavaros, következetes, meglepetésekkel teli cselekményt sikerült kitalálni a filmnek.
"-Azt nem állítják meg. Mert ő már nem is ember!"
Ha a ház már kellően szilárd talajon áll akkor mit kell tennünk? Megerősítjük annak falait, hogy a kritikusok ne tudják azt elfújni. Na hát ezt tette Nolan is. Ebben az univerzumban minden karakternek van stílusa és mondanivalója. Magyarul kidolgozott minden szereplő, pont ahogy azt elvárnánk. Az idézetek és hasonlatok száma nagyon sok.
"Miért zuhanunk a mélybe?" 

"Mindegy, hogy mi van belül elrejtve. Csak az számít, amit teszünk"

"De aki többé válik, mint az ember, aki teljesen odaadja magát egy eszmének, azt nem állítják meg. Mert ő már nem is ember"

Csak pár beszólás, ami mára hatalmas aranyköpéssé vált. Például Alfred nem egy egyszerű komornyik, aki Bruce-nak hozza-viszi a "Grízpudingot". Ő a két lábon járó bölcsesség. Pont olyan mint, amilyen egy magányos, visszahúzódó, amatőr hősnek kell. De említhetném például Gordont is, hiszen itt ő is fontosabb szerepet kap, mint az előző Batman filmekben. Egyedül Cillian Murphy karaktere, Dr Jonathan Crane az aki nem egy észlény (A történet szerint ugye ő egy eszköz, szóval nem is kell annak lennie) bár az alakítására egyáltalán nem lehet panasz. Madárijesztőt még soha nem láttuk a képernyőn és nem is hinné az ember, hogy mennyi potenciál van ebben a karakterben.
"ROBIN! Hozd a Bat-mágnest!"

 Mindannyian szeretjük Batmant. Legalábbis én ezt gondolom ha ezen az oldalon vagy. Ha egy film ilyen zseniális karakterekkel és komoly monológokkal megszórt, akkor egy-egy mesebeli Batman cucc igazán röhejessé tehette volna az egészet. Tudni kell, hogy ami jól mutat egy képregényben, az lehet, hogy röhejesen fest a vásznon.
Ítt Batman egy "reális" világot kapott. Minden eszköznek története és elfogadható  magyarázata van, tehát nincs az, hogy előkapunk a semmiből egy csúcsszuper Bat-kütyüt, amivel az egész világ műholdhálózatát irányítjuk. Ha már a személyes tanácsadónk megvan, akkor legyen egy olyan ember is, aki ellát minket azokkal az eszközökkel, amikkel felvehetjük a harcot akár egy tucat emberrel is. Ez a személy lett Lucius Fox, akit Morgan Freeman kelt életre. Szintén telitalálat!

 -CGI? Az meg mi?!
Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy a rebootot egy olyan rendező irányítja, aki utálja a számítógépes technikát. Ami a legjobb, hogy Batman világa nem is igazán igényel digitális effekteket. Nolan leszögezte, hogy a film úgymond reális úton halad, így nem hajlandó torzszülötteket filmre vinni. Így hát sajnos Mr.Fagy, Poison Ivy, Agyagpofa és Krokkó ezen a ponton ki lett kosarazva. Ezzel a lépéssel még a film szavatosságát is meghosszabbította, hiszen mai szemmel, egy 2002-es Pókember hálóhintázása nagyon gagyinak fest, mint ahogy a 2003-as HULK mozgása is. Ezzel azt akarom mondani, hogy amikor leülünk 10 év múlva újranézni a filmet, akkor nem az lesz a szemünk előtt, hogy: "-Jézusom de gagyi ez az effekt, bezzeg még mikor gyerek voltam milyen szépen nézett ki" hanem az, hogy ez most is éppen olyan eredeti, mint évekkel ezelőtt volt.

"Hol a Batarang? Miért nem Batmobil? Hová tűnt mindaz ami fontos volt Batmanben?"

Számtalan helyen olvashatjuk a "fanyalgók" fröcsögését. (sokáig én is ilyen voltam) Részben megérthető, hogy kedvenc szuperhősüket úgy szeretnék látni a filmekben, ahogy azt Bob Kane megálmodta, de nekik is el kell fogadni azt, amit fentebb írtam és írták még előttem több százan: Tudni kell, hogy ami jól mutat egy képregényben, az lehet, hogy röhejesen fest a vásznon. Ha ezt megértjük akkor a Batman Begins! minden idők legjobb képregényfilmjévé lép elő. (most 2005-öt írunk, ne felejtsétek el!)

Összességében egy nagyon jó film a Batman Kezdődik! Lehet, hogy nem tértem ki mindenre, de főként szerettem volna olyan dolgokat bemutatni, amik nekem nagyon tetszettek. Az utolsó jelenetből már lehetett következtetni, hogy készül a folytatás és, hogy Batman következő ellenfele Joker lesz. Hogy ki játssza majd, azt még nem tudni, mint ahogy azt sem, hogy sikerül-e bárkinek lemosni a szerep eddigi egyeduralkodóját: Jack Nicholsont.

Ha az első 10 perc nem fogott meg, akkor a többi sem fog. 140 perc Batman, úgy ahogy még soha nem láthattuk.

A Batman Kezdődik jelenleg 8.3 ponton áll az IMDB-n  423,061 szavazó által. Ezzel a 115. helyet szerezte meg. Ez engem egy csöppnyire sem befolyásol.

Nálam ez így  9.2

Érdekességek a filmmel kapcsolatban:
Batman Kezdődik! Érdekességek

1 megjegyzés:

  1. Horváth Bálint2012. július 22. 16:03

    nagyszerű írás!Remélem majd a felemelkedésről is írsz egy kritikát :),ha nem nagy kérés,akkor légy szíves térj majd ott ki az utolsó 2 percre,(sajnos én hülye,megnéztem youtube-on,bennem ott elég sok kérdés megfogalmazódott)!Előre is köszönöm,és még egyszer,Gratulálok,remek írás!

    VálaszTörlés