2012. júl. 26.

Kritika: A sötét lovag: Felemelkedés (The Dark Knight Rises)

A kritika erősen spoileres, szóval csak óvatosan.

Ez a nap is eljött. A legenda véget ért. Az igazat megvallva véget is kellet, hogy érjen mivel nem jó ha egy sikeres szériát úgy húznak mint a rétestésztát, főleg ha minden rész után magasabbra tesszük az elvárásokat, ezzel a potenciális hibafaktorok számát akaratlanul is megnöveljük.
Na kezdjük az elején: A filmet tavaly ilyentájt már javában forgatták, sőt ha jól emlékszem, már pedig jól emlékszem, akkor már az első Teaser Trailert is kiadták. A forgatás eléggé globális méreteket öltött, így olyan országok és városok szerepelnek a helyszínek közt mint például: Anglia, Skócia, India, Los Angeles, California,  Pittsburgh Heinz Field aréna és persze a Warner stúdiói. Ez a fajta sokszínűség meglátszik a Felemelkedésen, mivel sikerült Gothamnek egy soha nem látott oldalát bemutatni.
"Lángoszlop Emelkedik"

Az új szereplők: Bane (Tom Hardy), Selina Kyle (Anne Hathaway) Miranda Tate/Talia al Ghul (Marion Cotillard) John Blake (Joseph Gordon Levitt) és még egy tucat új szereplő, akikről úgy nagyon érdemes szót ejteni.Van Batmannek egy új járgánya a "Bat" (magyar fordításban is ez maradt) ami már az első szereplése után pofaleszakító. A történet 8 évvel a sötét lovag cselekményei után játszódik. Bruce Wayne a meggyötört milliomos aki most úgymond "száműzetésbe vonult" mint Batmannel együtt. A Wayne Enterprises egyenes úton halad a a csőd felé és ha ez nem volna elég, akkor egy "Dagget" nevű milliomos is rá szeretné tenni a vállalatra a kezét. Ennek kapcsán "kerül" Bane a filmbe és ezzel meg is kezdődik a nagybetűs cselekmény, amit most nem árulok el.
 "Nem vártam vissza! Abban reménykedtem, hogy.."

Sajnos ez a film teljesen nélkülözi az általam előző két rész óta agyondicsért monológokat és bölcsességeket.
Hiába sír Michael Cane, hiába üzen hadat Bane, hiába mászik ki Bruce a lyukból, egyszerűen nincsenek ezek a dolgok kellően kidolgozva, kellően magas szintre emelve. Míg az egyik pillanatban akció van, addig a másikban megy a viccelődés, majd egy kis lelkizés és ezzel kezdődik a körfogás újra és újra. Ezt a részletesség mentességet az új karakterek bánják legjobban, mivel ők sem bírtak kibontakozni. Selina Kyle még csak-csak érdekes ahogy kóstolgatja Bruce-t, de Bane brutalitása és igazi indokai kimerülnek egy-egy elszórt mondatban. Persze mindkét karaktert kiváló színészek keltik életre és tökéletes módon tálalják azt nekünk, amit Nolan akart éreztetni. Bane nagyon odavág, nem egy ijedős ember, bár a végén látható sírós jelenetét egyszerűen nem tudtam hová tenni. John Blake karaktere számomra teljesen felesleges volt. Igazából már az első pillanatban lehetett tudni, hogy ő lesz majd Batman utódja s ezzel Nolan saját magát hazudtolta meg, miszerint elvarrt minden szálat a lehetséges folytatások előtt.
"165 perc?!"

Nekem semmi bajom nem volt a film hosszával, összesen 13 perccel hosszabb mint a sötét lovag. Jól szórakoztam a film végéig, ám az nagyon zavart, hogy pár dolog megválaszolatlan maradt.
Például az elején látható vérátömlesztéses sztoriról nem hallunk semmit. Nem tudjuk meg, hogy Bane-nek fájdalomcsillapítót adagol a maszkja, hogy konkrétan miért utálták ki az Árnyak Ligájából, szegény emberként hogy keveredik vissza egyik pillanatról a másikra Gothambe és hasonlók. Most így hirtelen nem jut eszembe több, de igazán lehetett volna pár szót szólni, mert akik nem olvasták a híreket a filmről, azok itt most bajban vannak.
 "The Chant"

Ami kiváló és stílusteremtő, az a zene. Nem tudom, Hans Zimmer, hogy csinálja de egyszerűen nem tud hibázni. Klasszisokkal jobb mint a sötét lovag soundtrackje, Selina Kyle témája pedig hihetetlenül jó lett. Szó sem volt még a számok "hovatartozásáról" de a rajongók már a "Mind If Cut In?" első harminc másodperce alapján beazonosították, hogy kihez is tartozik ez a téma. Büszkén merem állítani, hogy az elmúlt 10 évben nem hallhattunk ennél jobb filmzenét.

Nem egy korszakalkotó film, de minden hibája ellenére szerethető, elvégre mégiscsak a trilógia záró darabjáról beszélünk. Bane van olyan erőteljes karakter mint Joker, Selina pedig az a nő, aki már régen hiányzott Bruce Wayne oldaláról. A történet kissé suta. Mást vártam, de, hogy mit, azt én sem tudom. 8 év száműzetést és a filmet felölelő több hónapot nem lehet 165 percben elmesélni teljesen.. A mozi elhagyása után bármit megtettem volna, hogy otthon HD minőségben nézhessem újra a filmet, tehát valamit csak elért nálam.

A film az IMDb-n 9.1- ponton áll, ami elég magas.

Nálam ez 9.2

 Egy biztos: Az év és talán minden idők legizgalmasabb szuperhősmozija.
 Ne hagyd ki!
22 megjegyzés:

 1. Megkérdezhetem hogy te mikor aludtál? :D
  Am még nem olvastam el mert holnap megyek :)

  VálaszTörlés
 2. "hogy konkrétan miért utálták ki az Árnyak Ligájából" Erre kapunk választ ha jól emlékszem, még pedig amikor...

  *SPOILER*
  HA NEM LÁTTAD A FILMET NE OLVASD EL!!


  ..Miranda oldalba szúrja Batman-t és akkor elmeséli az egészet, hogy ő Ra's Al Ghul gyereke és ő volt az aki kimászott abból a börtönből és amikor vissza tér már elrontották a beavatkozást Bane-n, és Ra's Al Ghul azért tagadta ki Bane-t mert szerette Miranda-t. Vagy valami ilyesmi volt.

  (bocs, az össze szedetlenség végett, de most keltem fel)

  VálaszTörlés
 3. Sziasztok!

  A vérátömlesztés az elején szerintem egyértelmű volt, azért történt,hogy azt higgyék a doktor meghalt.

  VálaszTörlés
 4. Az pedig nyíltan elhangzik a filmben, hogy Bane maszkja fájdalomcsilllapítót adagol! :D A vérátömlesztéses sztori pedig annyi volt, hogy a repülőben hagyott hullát Pavelnek álcázzák a vérmintával!

  VálaszTörlés
 5. "Például az elején látható vérátömlesztéses sztoriról nem hallunk semmit. Nem tudjuk meg, hogy Bane-nek fájdalomcsillapítót adagol a maszkja, hogy konkrétan miért utálták ki az Árnyak Ligájából, szegény emberként hogy keveredik vissza egyik pillanatról a másikra Gothambe és hasonlók."

  SPOILER: a vérátömlesztés egyértelmű, de meg is említik: azért csinálták, hogy a nép azt gondolja, a doki meghalt.

  A fájdalomcsillapítós részt is szépen elmagyarázták, plusz azt is, hogy miért utálták ki az Árnyak Ligájából.

  Nolan ilyen amatőr hibákat nem vét a forgatókönyv terén. Annál ő sokkal profibb.:)

  A másik pedig az: nem tudjuk meg, hogy keveredik Gothambe, meg hasonlók.
  Könyörgöm! Jokerről még annyit se tudtunk mint Baneről.
  Ott meg pont az volt a jó, hogy nem tudunk róla semmit, nem is kellett. Ő volt Joker. Ennyi!

  Ez a film Batmanről szólt, és nem Baneről.

  Ettől eltekintve jó írás.

  VálaszTörlés
 6. Igazatok van, de szerintem
  Jobban elmesélhették volna, hOgy az emberek szentül meg legyenek győződve, hogy Bane mekkora boss. Mert így a 90% el is felejti az esetet.
  Nem tudom de a flashbackek Baneről lehettek volna részletesebbek, főleg ha annyira megrázó, hogy folynak a könnyei ennek az brutal embernek :)

  VálaszTörlés
 7. Én csak annyit jegyeznék meg, hogy a jó Joker nélkül szerintem nem lehet tökéletes Batman filmet csinálni! Ha nem halt volna meg Ledger, akkor gondolom ebben a filmben is benne lett volna!
  John Blake karaktere nem hinném, hogy felesleges volt, mert egyrészt Gordont is emlékeztette arra, hogy milyen volt fiatalon, valamit Bruce-t is inspirálta arra, hogy újra Batman legyen.
  Ebben a Bane dologban viszont igazad van, szerintem ennél sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből a karakterből!
  Azt azért még hozzá kell tennem, hogy én a MOM Parkban néztem meg a feliratos verziót, és ennél rosszabb minőséget a 25 éves mozis pályafutásom alatt még nem láttam! A kép kb olyan volt, mint valami jobbfajta kamerás verzió, és akkor a hangról még nem is beszéltem! Ezek után már nagyon várom a szombati IMAX előadást!

  VálaszTörlés
 8. Véleményem szerint John Blake egy eszköz. Eszköz a befejezéshez és Batman nevének továbbviteléhez, esetleges folytatásokhoz.

  VálaszTörlés
 9. Ugyan már. Jobban elmesélhették volna.
  Jokerről fele ennyit se tudtunk. Érdekelt valakit?
  Nem.
  Annyira lett kibontva, amennyire kellett.
  Ne felejtsük már el, hogy a második résszel ellentétben itt muszáj voltak újra Batman/Wayne-re koncentrálni, mivel ez a záró rész.
  Ha meg Bane-t hozták volna előtérbe, akkor meg az nem tetszene egyes emberkéknek.

  SPOILER
  Nem hiszem, hogy folytatás lesz. (a rendező befejezte, és azt se lehet mondani, hogy hazudott)
  Egy szimbólumot nem lehet elpusztítani. Nolan így üzent a rajongóknak.
  SPOILER VÉGE

  VálaszTörlés
 10. Skacok, most komolyan elspoilerezitek az egész filmet?
  Mekkora gyokérség már, hogy odaírod a kritikához hogy aki nem akarja, ne olvassa tovább! Noha minden rajongoja kíváncsi a film torténéseire! Na mindegy, én még nem lestem meg a filmet, nem is fogom, foleg nem a moziban, egyrészt mert annyira az én világom nem is Batman korul forog (én inkább vagyok Acélember rajongo) de majd talán ha kijon Bluray-re vagy DVD-re akkor áldozok a pénzembol rá, ám addig is, kosz de kosz nem! Ja mielott elfelejteném: Gondolkoztál már azon, mi lessz az oldaladdal, ha a Sotét lovagotok hype-ja elcsendesedik? Megszunik? Vagy folytatod valami más ilyen képregény izével?

  VálaszTörlés
 11. "8 év száműzetést és a filmet felölelő több hónapot nem lehet 165 percben elmesélni teljesen."
  Tökéletesen igazad van, de sajnos nem csak a rajongóknak csinálták a filmet. Ezek szerint mégis volt abban valami, hogy az első verziója a filmnek olyan 4 órás lehetett! Szerintem simán ki lehetne ebből adni legalább 1 órával hosszabb rendezői változatot is, bár eddig ez nem volt jellemző Nolanra! Persze a remény hal meg utoljára!
  John Blake karaktere szerintem is több volt egy egyszerű eszköznél.
  SPOILER:
  Szerintem Bane igazi motivációja is kiderült a végén mikor Talia fölfedte magát!

  VálaszTörlés
 12. Névtelen július 26. 15:19

  Van 120 ezer kritika a neten ahol nem spoilereznek. Hogy megoszthassam veletek a tapasztalataimat, ahhoz el kell mondanom, hogy mi tetszett és mi nem, függetlenül attól, hogy igazam van-e vagy sem. Ez adja a hitelt a szavamnak.


  Ha egy játékbemutatót olvasol akkor nem érdekel az irányítás, a hang és a történet? Ha véleményemet olvasod a filmről, ráadásul egy Batman blogon akkor feltételezem, hogy láttad a filmet. De ha nem is akarod megnézni a filmet akkor mit spoilereztem neked el? Egyébként az lett volna gyökérség ha nem írom, hogy Spoileres és te mégis belefutsz.

  Gondolkodj el ezen, mielőtt szavakkal dobálózol.

  VálaszTörlés
 13. Névtelen július 26. 14:55

  Jokerről nem tudtunk semmit, ez való igaz. De nem is volt a filmben semmilyen flashback a múltjáról, sőt nem is bolygatták. Itt pedig volt Bane-nek, de én úgy éreztem, hogy csak félig.

  VálaszTörlés
 14. Coke: Én nem hinném, hogy Bane csak úgy egy olyan embert követne, aki kipaterolta. Lehet, hogy Talia iránti tiszteletből, de ennek is biztos volt valami oka, amit 2-3 percben el is lehetett volna mesélni.

  VálaszTörlés
 15. Nekem is maradtak kérdések,nem is kevés.Ezt a Robin dolgot sem értem,mert nem cirkuszosból lesz?Nem tudom ,hogy kitalált vagy képregény alapján van.Nekem nagyon tetszett.A zene is rohadt jó,de Hans az Hans.
  Bane is ütős.nem lehetett könnyű abban a maszkban forgatni.Blane kellett bele,ő olyan emberi volt.

  VálaszTörlés
 16. Remek film lett szerintem, érdemes volt rá várni, megérte a pénzét!

  Viszont aki ismeri Nolan alkotásait, vagy Batman világát és a megjelent animációs filmeket és képregényeket, hamar lelőheti a film végkifejletét.

  Már a premier előtt is párhuzamot vontak sokan a The Dark Knight REturns-zel, és lássuk be, van ami be is jött.
  Amikor Alfred elmeséli, hogy milyen szokása volt Bruce 7 éves távolléte alatt, számomra egyértelművé vált a film vége. Ez volt a Nolan-faktor. De ezt valami olyan módon közölte, hogy aki hasonlóan gondolkodott mint jómagam, végigizgulhatta ugyanúgy a filmet.
  Nos amikor pedig Fox a Batről és a Wayne vállalat legújabb találmányáról (jó, annyira nem új) beszélt a templomban(remélem jól rémlik, hogy templom volt), hirtelen beugrott a Superman&Batman Public Enemies vége.
  Egy "beavatottnak" (hogy Bane-től is lopjak), tehát lehet, hogy kiszámítható a film, de végig izgalmas volt, és ezekkel az elrejtett bonbonokkal még inkább csak fokozta a katarzist.
  Fura ezt mondani, de örültem, hogy belekerült az ikonikussá vált Batman-Bane jelenet, Miranda karaktere pedig hát a hype miatt nem volt kérdéses.
  Remek film, tessék megnézni!

  VálaszTörlés
 17. A Robin dolog pedig... hát ez a Nolan-féle "Robin".

  VálaszTörlés
 18. "Gondolkoztál már azon, mi lessz az oldaladdal, ha a Sotét lovagotok hype-ja elcsendesedik? Megszunik? Vagy folytatod valami más ilyen képregény izével?"

  Hát remélem lesz még mit olvasnotok/ olvasnunk ;)

  VálaszTörlés
 19. B Roland: Public Enemies? Magyarul ott az eszköz, ezzel mented majd meg Gothamet. Eszembe se jutott, de érdekes párhuzam :)

  Így van, tessék csak megnézni mert kiváló film.

  VálaszTörlés
 20. És mért kell törölni amit írok?

  VálaszTörlés
 21. Igazából a Public Enemies-zel kapcsolatban az önfeláldozásra való hajlam ugrott be, ami Batmantől sem itt sem ott nem állt távol és így gondoltam, hogy valahogy így végződik... bár aki esetleg nézte a "24" egyik évadját, hát Jack Bauer is csinált már ilyet(Rises vége), csak ott egy igazi pilótából jött elő a hazafi, nem pedig a robotpilótából.
  (félreértés ne essék, ha nincsenek Alfred szavai, meg a "sok idő programozásra", szerintem Bruce is megteszi)
  Mondjuk azért elég strapabíró volt az a Bat, hogy egy ilyen "tűzijátékot" kibírt, amiben a legvégén volt része.

  VálaszTörlés
 22. Szerintem még nézd meg egy párszor, hogy helyére kerüljön.
  Amikor Nolan azt nyilatkozta, hogy csak akkor hajlandó folytatást, ha az a scriptjében megüti a TDK színvonalát, illetve felül is múlja azt.

  Hidd el Nolan nem a levegőbe beszélt.

  VálaszTörlés