2012. júl. 23.

Kritika: A sötét lovag

Keddre ígértem az értékelést, de mivel már tegnap megírtam ezért inkább kidobom most.

A Batman Kezdődiket a kritikusok és a bat-fanok is jól fogadták, mellesleg szép summát is hozott, szóval semmi akadálya nem volt a folytatásnak. Az előző rész végén már sejteni lehetett, hogy a következő főgonosz szerepét ezúttal Joker tölti majd be. A karakter felélesztése nem volt zökkenőmentes. Az 1989-es Tim Burton féle Denevéremberben Jack Nicholson hatalmasra tette a lécet és az infó, miszerint Heath Ledger játssza majd Jokert, külön felháborodást keltett ki a rajongók körében.
"Én nem hokimezt viselek"

A történetet egy szóval lehetne jellemezni: Zseniális! Batman és Gordon szélmalomharcot vív a maffiával, kiknek szintén nem rózsás az életük. Egy magát Jokernek nevező bolond megdézsmálta a pénzüket és ha ez nem volna elég, akkor sötét lovagtól olyannyira félnek a bűnözők, hogy van aki éjszaka nem mer belekezdeni a tevékenységébe sőt, a maffia tagjai inkább nappal tartanak "csoportterápiát", hiszen köztudott, hogy a Denevérember este támad. A rend felborulni látszik amikor önjelölt rendőrök Batmannek öltöznek, így próbálják Bruce munkáját megkönnyíteni. A jó oldalon Gordon és Rachel mellet felveszi a harcot az új államügyész Harvey Dent (Aaron Eckhart) is. Apropó Rachel Dawes: Történt egy kis színészváltás az előző rész óta. Katie Holmes-t lecserélték Jake Gyllenhaal nővérére Maggie Gyllenhaalra. Az ok egyszerű: Holmes nem vállalta a következő részt.
"Egyesek csak felakarják égetni a világot!"

A Batman Kezdődik! kritikában nagyon dicsértem az idézeteket. Na ezeknek a monológoknak a száma az előző részhez képest a duplájára nőtt. Alfred folyamatosan bölcsességeket szór Bruce fejére, Harvey Dentben egy költő veszett el, míg Joker valami fenomenális módon ad hangot a gondolatainak. A
"Why So Serious?" beszólása már hónapokkal a film előtt szállóigévé vált.

"Joker Theme"

A film zenéjét ismét Hans Zimmer és James Newton Howard szállítja a fülünkbe. A Joker témán kívül (Why So Serious) úgy igazán nincsen új szám, inkább csak a Batman Kezdődik számait komponálták át a film cselekménye szerint. Ám hiába három éves melódia, még most is jó a fülnek és a léleknek is. A sötét lovaghoz  pedig talán még jobban is passzol mint az előző részhez.
"A nagybetűs JOKER!"
A színészi alakításokkal nincs semmi baj, viszont jól érezhető, hogy Heath Ledger mindenkit lemos a vászonról. Ez legjobban a vallatásos jelenetnél érezhető. Hiába ordít Christian Bale teljes átéléssel, hiába fut oda kétségbeesetten Gary Oldman. A figyelem megakad Jokeren és a film végéig ott is marad, így az utolsó 20 perc teljesen feleslegesnek hat majd. Ha nagyon gonosz akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy a sötét lovag inkább Jokerről szólt mintsem Batmanről és ezzel nem állítanék valótlanságot.
"-Néha az igazság nem elég jó"
Hát nem. Főleg amikor vége a filmnek és jön a keserű felismerés, hogy milyen hamar elszállt az a két óra.
A történet jobb nem is lehetne. Kicsit olyan mint amikor egy meredek lejtőn megyünk a bringánkkal: Elindulunk, majd gyorsulunk, gyorsulunk, azután azt érezzük, hogy miénk a világ, majd elkezdünk lassulni.. A cselekmény igényesen megírt, nem maradnak megválaszolatlan kérdések és ami a legjobb: Már a kezdetektől odaszögez minket a képernyő elé. Mikor már azt gondolnánk, hogy értünk mindent és semmi új nem történik, akkor az egész egy 360 fokos fordulatot vesz, majd a szívünk megint vadul kalapálni kezd.
"A tragédia" 
A forgatás után pár héttel, 2008 január 22-én meghalt Heath Ledger. Először öngyilkosságra tippeltek, ám később kiderült, hogy gyógyszer túladagolás miatt halt meg. Olyan szinten eggyé vált Jokerrel, hogy álmatlanság gyötörte. A másik véglet, hogy amikor tudott aludni, akkor rémálmok nem hagyták nyugodni. Jack Nicholson figyelmeztette, hogy régen őt is megviselte a karakter. Mikor Heath orvoshoz akart fordulni, akkor már nem tudott. 28 évesen meghalt. Az alakítása máig elismert, sőt Oscar díjat is nyert Jokerrel.

Na nézzük csak: Van nekünk egy Jokerünk, egy Harvey Dentünk, mindez megfűszerezve minden idők legjobb történetével és korunk egyik legjobb zeneszerzőjének muzsikájával. Sikerült az, amit senki nem gondolt. A folytatás felülemelkedett az első részen, sőt a képzeletbeli lécet ezzel olyan magasra tette, hogy ember legyen a talpán aki fellát odáig Ez indította el a Rocksteady-t, hogy elkészítse az Arkham Asylumot és számtalan fanfilm készült Jokernek hála.
Batman a 21. század leghatalmasabb hősévé vált, mondhatni napként ragyog a szuperhősök egén.

A sötét lovag az értékelések tanúbizonysága szerint 8.9 pontot ért el az IMDB-n 736,027 szavazó által. Ezzel a 8. helyen áll. Érdekesség, hogy a Remény Rabjai után, ez a második film amit a legtöbb regisztrált tag értékelt.
Szerintem: 9.6A sötét lovag Érdekességek
A film IMDb oldala
A sötét lovag a Rotten Tomatoes-on
A sötét lovag a Magyar Wikipédián
A sötét lovag - Hivatalos magyar weboldal
Az albumját innen vásárolhatjátok meg digitálisan (iTunes)

Csütörtök-Péntek felé pedig megírom a kritikát A sötét lovag: Felemelkedésről. Előre szólok, hogy igen spoileresre tervezem az irományt, szóval csak akkor olvassátok majd el, ha már láttátok a filmet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése