2012. okt. 7.

Képregényolvasás manapság!

Vagy a táskámban.. Esetleg a gépemen.

Nos ennek a bejegyzésnek elég kevés köze lesz Batmanhez, de legalább annál többet tudhattok meg a képregények letöltéséről és annak rendszerezéséről. A különféle mobilapplikációk és táblagépek elterjedésének hála, egyre nagyobb teret hódig magának a digitális képregényolvasás. Azt szerintem rengetegen belátják, hogy ezekkel az eszközökkel (főleg ugye a tabletekkel) kiváló élmény biztosítható, még ha a képregény "illatáról" és úgy az egész "képregényt olvasok" érzésről le kell mondani. Természetesen azért vannak alternatívák: Megrendelhetjük külföldről is az általunk választott szériát, ám a postázás miatt évente rengeteget fizetnénk érte szóval ez éppen kifizetődő.


Kezdjük a hivatalosan járható utakkal:
DC Comics, MARVEL, Comixology (Az előző két kiadó füzetei összevonva egy programban)

A DC Comics mobiláruháza.
Amennyiben Androidos vagy iOS-szes készülékkel rendelkezünk, igen könnyű dolgunk van. Kiválasztjuk a Store-ban valamelyik ingyenes keretprogramot és kezdődhet is a móka. Az elindítás után megnyílik előttünk a digitális kánaán. Van egy FREE szekció, ahol ingyenes képregényeket, az adott hónaphoz tartozó katalógusokat, ajánlókat tölthetünk. Vannak a leértékelt képregények (0,99 euróért) és vannak az új nemrég megjelent füzetek, amik már sokkalta drágábbak (2,39-6.99) Mindkét kiadónál hatalmas a kínálat, az aranykortól egészen mostanáig szinte minden képregényt megtalálhatunk.  Külön öröm, hogy az itt megvásárolt, letöltött képregényeket hozzácsatolhatjuk a comixology accountokhoz, aztán elnavigálva a comixology.com-ra, online lapozgathatjuk őket bármilyen platformon.
  
Ez király, de mit csináljak ha nincs iPad-em?

Nos, mobiltelefonon sem lehetetlen az olvasás, hála annak a bizonyos "animációs" technikának, amivel nem kell nagyítanunk, hiszen az előrebeállított koordinátáknak köszönhetően, mi mindig csak a soron következő képkockát láthatjuk, ezzel növelvén az élvezetfaktort. Ebből az animációs módból bármikor kiléphetünk, azonban ha kicsi a telefonunk képernyőfelbontása, akkor ajánlott megtartani ezt az opciót.

Természetesen Bankkártya szükségeltetik a vásárláshoz. Bizonyos készülékeken beállíthatunk figyelmeztetéseket ha esetleg egy szériának új része jelenik meg.

Nem hivatalos úton történő olvasás:
Előfordulhat, hogy vannak otthon szkennelt képregényeink, esetleg megvárjuk egy-egy füzet leértékelését és addig suttyomban letöltjük őket vagy csak szimplán nem akarunk fizetni érte.

Ezeket a képregényeket általában három formátumban szerezhetjük be: CBR, CBZ és PDF.
A PDF fájlok nagyon híresek, ezekre nem is térnék ki, de lehetőleg kerüljük. A CBR (Comic Book Archive RAR) és CBZ (Comic Book Archive ZIP) egyfajta tömörített archívum. Ezek egyszerű  rar/zip fájlok, amik csak azért lettek átnevezve erre a fájltípusra, hogy megkülönböztethetőek legyenek a többi állománytól. Mivel ezek a tömörítőszoftverek nem konkrétan a fájlnevét nézik (.rar, .zip, cbr) hanem szimplán a kódolást, így könnyedén megnyithatjuk őket a legegyszerűbb tömörítő programokkal is. Ha nekünk csak egy halom JPG fájlunk van, akkor csak arra kell figyelni, hogy az oldalak sorban legyenek egymás után. Ha ez megvan akkor betömörítjük őket, majd átnevezzük a fent említett CBR-re vagy CBZ-re. Ezeket aztán be kell másolni a megfelelő képregényolvasóba.Megfelelő képregényolvasó alatt én én a Comic Zealt értem,  ami elérhető iOS-re és Androidra egyaránt. Itt ugyan nem lesz olyan kényelmes az olvasás, nem lesz animációs mód, sőt nekünk kell rendszerezni a képregényeinket is, ami valami hihetetlen gügyén lett megoldva. Amikor Roland és én belevágtunk a Batman és Robin fordításába, akkor egyből eszembe jutott a nemrég bemutatott új Comic Zeal feature, a Dropbox támogatás (Ez főleg iOS-szen életmentő).
Ez gyakorlatban úgy néz ki, hogy a böngésződdel elnavigálsz a weboldalunkra, majd a képregények szekcióból kikeresed a neked szimpatikus történetet. Azután ráböksz a képre, majd a dropbox weboldaláról elkezded letölteni, aminek végeztével a böngésző felajánlja, hogy megnyissuk vele ezt a fájlt. A Zeal egyből beimportálja nekünk azt a CBR-t és olvashatunk is. Tehát nincs a 60 másodperces várakozás, Free user, IP limit, lassú letöltés, spam hegyek.

Érdekesség: A MARVEL körülbelül fél éve kiadta a MARVEL Reality appot, ezzel még élvezhetőbbé téve az olvasást. Az első ezt a technikát támogató széria az Avengers VS X-Men volt, ahol betekinthettünk a kulisszák mögé.
Ezt úgy képzeljétek el, hogy olvasunk, elővesszük a telefonunkat, elindítjuk a programot, az bekapcsolja nekünk a kamerát, majd ha olyan képet érzékel, amihez tartozik ilyen tartalom, akkor megjeleníti azt. Ezek lehetnek rövid interjúk, előzetesek, képkocka rajzolását bemutató videók. Valóban jópofa dolog ez, szóval érdemes kipróbálni mindenkinek.Összegzés: Nem túlzok amikor azt mondom, hogy a digitális képregényolvasás jelenleg az aranykorát éli és még jobb, hogy ennek most te is részese lehetsz! Akármelyik verziót használod, te csak jól járhatsz. Kiadótól és címtől függetlenül, jó olvasást mindenkinek!

Másfél év alatt ez az 1500. bejegyzés az oldalon.
Ha bármi kérdésed van, akkor dobj egy e-mailt a batmanhungary@gmail.com-ra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése