2013. dec. 19.

Batman történeti áttekintés (1. rész)

Batman és fia

A történetszál 2006-ban, a Batman 655. részével kezdődött és a 658. résszel ért véget. Itt ismerkedtünk meg Damian-nel, akinek Robin-korszaka előtti életét a BATMAN HUNGARY-n megjelent Batman és Robin füzetek 0. részében is olvashattátok. De nézzük, pontosan hogy is indult minden.

A kapcsolati viszonyok alakulása érdekében érdemes megemlíteni, hogy a 664. részben Bruce elmondja Tim Drake-nek (az akkori Robin), hogy fiaként örökbe fogadja. (Most hadd tekintsünk el annak ecsetelésétől, hogy mi történt Tim vér szerinti apjával.) Ebbe a már-már idilli képbe érkezik meg/ ront bele hamarosan Damian, így – ahogy szintén olvashattátok képregényeinkben – Damian és Tim közt nem csoda, hogy nem alakult ki puszipajtás viszony.

A tollat innentől kezébe vevő Grant Morrison egyébként nem átallott visszanyúlni korábbi, a kánonba be nem illesztett, vagy épp majd 50 éves történetekhez sem. Így volt ez Damian-nel kapcsolatban is, akiről a közönség először 1987-ben a Batman: Son of the Demon oldalain olvashatott, igaz nevén itt még nem nevezték a fiút.

Jött tehát a 655. rész Grant Morrison tollából, és rögtön a fejünket kapkodtuk.

Jim Gordon-t megmérgezte Joker, Batman-t pedig épp megölni készül, amikor BUMM!!!

 


A fegyvert rántó denevérruhás természetesen nem Bruce Wayne, hanem egy rendőr, és bizony nem az egyetlen, aki a milliárdoson kívül Batman-nek öltözik mostanában, de erről később. A fejbe lőtt, de életben maradt Jokert az érkező valódi Batman merő egyszerűségből egy konténerbe hajítja, majd távozik a helyszínről.

Ó, igen! A „Zur en Arrh” felirat is szemet szúrhat, de hadd ismételjem magam, erről majd később!

Gotham lenyugszik kissé, Tim elrobog a hegyekbe, Bruce és Alfred pedig kiruccannak Londonba, ahol egy Afrika megmentéséért rendezett aukción vesznek részt. Itt jelenik meg Jezebel Jet, aki később enyhén szólva nagy hatással lesz Batman életének alakulására. Hogy-hogy nem Kirk Langstrom (Man-Bat) is Londonban időzik, akinek a feleségét ninja-ruhás rosszfiúk tartják túszként egy bizonyos szérumot követelve. Ennyit Bruce vakációjáról. Közben az aukció kameráinak túloldalán egy tízéves kisfiú ismeri fel benne saját apját. A mellette álló hölgy pedig nem más, mint Talia al Ghul, a háttérben pedig jól megtermett denevérek lógnak a plafonról, ami sosem jelent jót. 
Bruce nem bír az újszerű ellenséggel (bőrszárnyas röpködő ninják törnek rá a kiállításon), és fogságba esik, majd egy kikötőben tér magához, ahol a már jól ismert jelenet zajlik le.

Bruce elviszi Damian-t a barlangba, majd elszállásolja a kastélyban, persze mikor Tim visszaér a túrájáról, elkerülhetetlen a két ifjonc összecsapása.

A végeredmény? Mondjuk úgy, hogy Tim látott már jobb napokat is. Damian pedig önkényesen kinevezi magát az új Robin-nak, sajátos módszereit rögtön latba vetve.

Eközben Talia jóvoltából fokozódik a nemzetközi helyzet, Bruce miután gondoskodik Tim ellátásról, fiával együtt indul a Démon lánya ellen a Gibraltárhoz, nem sejtve, hogy csapdába rohan. Hogy mindez ne legyen elég probléma a brit haditengerészet célkeresztbe fogja néhány rakétával Talia-ékat, a biztos halálból úgy tűnik csak Batman menekül meg hármójuk közül.

A #663 egy érdekes átkötő történet a szálak közt. Érdekessége egyrészt abban rejlik, hogy prózában íródott, másrészt egy olyan Joker-méregről informál, ami a későbbiekben még nagy szerephez jut. Maga a történet annyi, hogy Joker néhány korábbi bérence egy temetésen vesz részt, ahol hirtelen meghalnak egy mérgező virágtól (rószaszirmok). Lévén, hogy egy Joker-kártya is volt a tetemek mellett, Bruce Arkham-ba megy, hogy a Bohócot faggassa. Kiderül, hogy Harley Quinn segített neki véghezvinni újjászületését elhozó tervét, ami egyébként Harley megmérgezését is magába foglalta. A csajszi kicsit berág, a nagy keveredés vége az lesz, hogy Joker visszakerül a cellájába (ja igen, közben megszökött és újra mosolyt kanyarított saját arcára…).

A három Batman-kísértet

A következő részben Bruce síel kicsit Jezebel-lel, rózsát fogdosnak (sok lesz itt a virágokból…), a vacsoránál pedig kiderül, a hölgy is elveszítette édesapját. A romantikus találka után Batman aztán a neki ingyen is dolgozni hajlandó utcalányok ügyében nyomoz. Itt látjuk először Ellie-t, akiről a Damian halálát bemutató képregényünkben olvashattatok.


A lányok rettegnek, mert néhányan, akik egy bizonyos rendőrhöz mentek szobára, nem tértek vissza. Bruce elmegy az utolsó ismert címre, és egy újabb denevérruhás zsaruba botlik, aki jól elnáspángolja, miközben egy bizonyos fekete napló/ jegyzetfüzet emléke sejlik fel az ájulás sújtotta szemei előtt.

Az egyik utcalány viszi a vérző Batmant rejtekhelyére, ahol különös álomból riad fel.


Alfred bekötözte a sebeit, Bruce-nak újra eszébe jut a Fekete jegyzetkönyv emléke, amelybe olyan esetek kerültek a karrierjéből, melyekre nem volt épeszű magyarázat. Meg kell valljam, remek húzás ez Morrison-tól, hogy egyes régi, már-már gyermekded történeteket ilyen módon újra felhasználhatóvá tett, mintegy kapcsolatot létesítve a klasszikus érával. Szóval Bruce-nak eszébe jut, hogy egyszer szembe találta magát három kissé átszabott Batman-nel: eggyel, aki fegyvert használt, eggyel, aki szörnyeteg volt, és eggyel, aki lelkét az ördögnek eladva lerombolta Gotham-et.

Timmel karöltve elbánnak a szörnyeteg-Batman-nel, de a rendőrség közbelép. Egyéb apróságok: A „Damian, Batman fiában” olvashattátok, hogy a fiú magát Frankeinstein-hez hasonlította, igaz az egy másik univerzumban játszódik, de úgy tűnik ez az eredet közös, nos az ominózus összevarrásra a tengeralattjárós „baleset” miatt volt szüksége.

Ó, igen! Talia is remekül van, mostanában lehet, hogy maszkboltokba jár, de hadd ne spoilerezzek! Cupp: Bruce és Jezebel együtt.


666. Ki más kaphatta volna a főszerepet, mint a démoni sarj, Damian. Ez a sztori megint inkább a mostani „Batman fia” képregénynek szolgált táptalajul. Damian vette át Bruce helyét a távoli jövőben (micsoda igeidőkavalkád), és szembe kell, hogy nézzen a Sötétség Hercegével, azaz a harmadik Batman szellemmel. Vérpatak!

Elég volt a szellemekből, egy kis kitérőt teszünk, lássuk kik/mik munkálkodtak a háttérben:

Hősök klubja


Gondoltátok volna, hogy nem csak Gotham-ben él olyan hős, akit a denevérek inspiráltak? Nos, ezek a fiúk-lányok egy kedélyes hétvégére kiruccannak Mr Mayhew szigetére egy kastélyba. Ami ezután jön, az a tipikus emberfogyatkozós horror, kutatva az után, aki a szálakat mozgatja. Először úgy tűnik Mayhew az, de csakhamar kiderül, hogy megölték, a cél pedig Batman elpusztítása volt, a háttérben a Fekete kesztyű szervezet áll. Két kép? Ó, lesznek ők még többen is.

Ra’s al Ghul feltámasztása

Ha a fenti kombó nem volna elég, úgy tűnik Batman egyik legősibb ellensége is újra ereje teljében van. Majdnem. Mivel már olvastuk, hogy Talia mit tett Damian-nel, kicsit meglepő, ami ebben a részben történik. Ra’s teste ugyan hamuvá vált legutóbb, de valahogy vissza tudott jönni, ám szüksége lenne friss húsra. Kapóra is jönne Damian szervezete, de a fiú ellenszegül, mikor Ra’s rá akar rontani, Talia lefogja apját, hogy fia egérutat nyerjen. Persze utólag már tudjuk, ez nem anyai szeretet volt, csupán még nem jött el az idő… A dolgok úgy alakulnak, hogy Batman kénytelen elvezetni Ra’s-t az élet forrásához Nanda Parbat-ba, ahol az új távolkeleti nagyfőnök, a Sensei legyőzése vezet a végkifejlethez.

Na igen, azért nem volt könnyű győzelem…

Vissza a szellemekhez:

A 672. résszel folytatódik a történetszál.


Felfedi magát a harmadik szellem és a rendőrkapitányságot terrorizálja. Batmant hibáztatja, amiért rendőrként csatlakozott egy kísérlethez, vagy, ahogy ő mondja, a pokolba küldték, hogy az ördögtől tanuljon.

Jim Gordon-t meglövik, nem rég meg megmérgezték, hát ez sem az ő hónapja, na de aki ennél is rosszabbul jár az Batman; Bruce szíve leáll, és úgy tűnik, nagy bajban van. Hogy a fenti figurák honnan származnak, és mit keresnek itt? Kiderül a történet-áttekintés következő részéből.

Forrás:

B. Roland
BATMAN HUNGARY

2 megjegyzés:

  1. Azta zseniális összefoglaló! :D
    Köszönöm, öröm volt olvasni. :)

    VálaszTörlés
  2. Alapos és jól megírt összefoglaló!
    Várom a folytatást. :)

    VálaszTörlés