2013. dec. 23.

Batman történeti áttekintés (2. rész)

(Three ghosts of Batman; Batman R.I.P.)
A három Batman-kísértet – folytatás


Ott hagytuk tehát abba, hogy Bruce látott egy rózsaszín szörnyfejet mielőtt elájult, aztán meg egy pufók kis denevérruhás alak jelent meg.Morrison ezeket a figurákat még a korai Batman történetekből hozta elő. Maga a szörny a Batman képregények 156. részéből származik, mely a „Robin Dies at Dawn” (Robin Hajnalra Halott) címet viselte. A képen látható kő az, ami kilapítja Dick Grayson-t, majd Batman a testet egy kupac másik kő alá temeti, aztán felébresztik az illúzióból. Mint kiderül, csupán egy kísérletben vett részt, ami egy asztronauta várható űrbéli testi és a magány okozta lelki megpróbáltatásait szimulálta.Bat-Mite először a Detektív történetek 267. részében tűnt fel, amolyan öt-dimenziós térből származó kis krapekként, aki csodálta Batman-t és tevékenységét próbálta másolni saját világában, néha azért meglátogatta Bruce-t is. A mostani történetben úgy tűnik, csak Bruce látja őt, gyakorlatilag elméjének egy terméke, fura mód ő az, aki segít neki meghozni a racionális döntéseket, ahogy az elkövetkezendőkben tapasztaljuk majd.
A 673. rész egy több síkon játszódó történet, nem könnyű követni, Bruce kómában van a szívleállás következtében, úgy tűnik, valaki próbálja újraéleszteni, közben emlékeiben Nanda Parbat és a Tögal, egy testi-lelki próbatétel napjai sejlenek fel (amin Bruce nagyjából egy évvel korábban esett át), a harmadik szálon pedig egy megkérdőjelezhető realitású (mármint a képregény-világon belül) esemény zajlik. Bruce felkeresi Joe Chill-t (láthatjuk a Bat-koptert, amit hősünk szintén a klasszikus korszakban használt, illetve a barlang is tele van az ’50-es évek járgányaival), aki bandavezér lett, felfedi kilétét, ami Chill-t az őrületbe kergeti, miszerint ő a felelős, amiért éjszakánként a fajtája retteg. Bruce odaadja neki a pisztolyt, azt a pisztolyt, majd Joe feltehetően öngyilkos lesz.Egy másik szálon egy orvos beszél Batman-nek a magányról, majd egy tábornok lép hozzá, és köszöni meg hozzájárulását valami csodaszer kifejlesztéséhez. Zavaros, igaz? Nos, ezek a pillanatok egy az egyben a 156. részből származnak, és elhihetitek, az a doki még sok galibát fog okozni. Annyi csavarral, hogy Bruce azt vallja Robin-nak, hogy Joker elméjének megértéséhez vonult önkéntes izolációba.
A rész azzal ér véget, hogy Batman megköszöni, hogy újraélesztették… talán elhamarkodott a kijelentés.A következő epizód (frappánsan „Batman Dies at Dawn”) Bruce kínzását ecseteli. Miközben néha elájul, a múlt képei tűnnek elő, ami újra a klasszikus érából való eseménymerítést jelenti. Közben kiderül, hogy a doki a kísérletből nyert adatokat arra használta, hogy helyetteseket képezzen ki Batman halálának esetére. Innen hát a három kísértet. Bruce-nak hirtelen beugrik, hogy 10 napot töltött el a kamrában egy bizonyos Dr. Simon Hurt közreműködésével, akiről a harmadik ál-Batman úgy beszél, mint magáról a megtestesült gonoszról. Bruce közben kiszabadul, és olyan hátsó gondolatai támadnak, hogy mi van, ha valaki egész idáig arra készült, hogy kiiktassa őt, de úgy igazán mindenestől. Miután hatástalanította az álruhást a nagydarab ál-Batman tör rá, de addig a rendőrség is odaér (4 percre vannak a tetőtől, ahol a korábbi incidens történt), a kavarodásban a harmadik elszökik, Bruce üldözi, de hiába. A nap fáradalmait pedig egy konténerben piheni ki, így kreálva alibit eltűnésére Jezebel Jet felé.Hiába az iménti erőfeszítés, a 675. részben Bruce nem túl elegánsan viselkedik, amikor Jezebel-lel töltött estéjét egy az ujjbegyeivel látó fickó zavarja meg, oly mértékben, hogy az a hölgy testi épségét veszélyezteti. Éjszárny és Robin késve érnek a helyszínre, Bruce elintézi a támadót, a terembe bevilágító Batman jelzőfényben pedig oly pompásan tündököl, hogy Jezebel rájön, ő maga Batman. Ezalatt egy titkos helyen Damian Wayne bekötött szemmel íjászkodik az Arrow sorozatból ismerősnek hangzó, de amúgy más személyazonosságú Merlyn társaságában, majd közli anyjával, érzi, hogy apja bajban van. Ha nem lenne ennyi vagyonuk, azt mondanám, lottóznia kéne.

Nyugodj békében, Batman!

2008-ban érkezett el a Sötét Lovag világát gyökeresen felforgató eseménysorozat. Míg a mozivásznon Jokerrel és Két-Arccal folytatott küzdelmét lestük nyálcsorgatva, a képregények lapjain Batman utolsó órái ketyegtek.Le Bossu, Kraken király, Charlie Caligula, Pierrot Lunaire, El Sombrero, Dr Simon Hurt, Skorpiónő és Csavargó (Swagman az ausztrál Waltzing Matilda-ból ismerős lehet). Jobb, ha megjegyezzük e neveket, mert ők alkotják a Batman életére törő Gonoszok Klubját, illetve a Fekete Kesztyű csoportot. Morrison tehát jól belenyúlt a Batman történelmi zsákba és kihalászott jó pár, már-már elfeledett szereplőt, hogy új értelmet adjon létezésüknek.
Gotham-ben mostanság túl nagy a csend, a megszokott bűnözők mintha szabadságra mentek volna, Bruce is inkább barátnője karjaiban tölti idejét, egyedül Tim aggódik, hogy a 49 barlangban töltött nap a Tögal során talán nem múlt el minden hatás nélkül, meg persze annyira nincs feldobva, mióta bizonyos, hogy Damian a mostoha testvére.
Hogy a háttérben mégis készül valami, azt egy meghívó bizonyítja, Bruce és barátnője meghívást kap egy a Fekete Kesztyű által rendezett eseményre, melynek idei témája a XIV. század második feléből származó allegórikus műfaj, a danse macabre, azaz a haláltánc.Ha már meghívók: Joker-t nem kertelve maga Batman haláltáncára invitálja a Fekete Kesztyű, nicsak milyen szép vörös és fekete kép…A meghívó hatására Bruce nyomozni kezd Dr Hurt után (félti Jezebel-t), egy vízköpő álarcos krapek elpáholását követően próbál kapcsolatot találni a doktor és a filmes Mayhew (akinek a szigetén majdnem otthagyták a fogukat - - ld. az előző cikkben) közt, kiderül maga a Fekete Kesztyű Mayhew egy korábbi filmje, melyben egy szerelmes pár esik áldozatul néhány kitömött erszényű rosszakarónak. Másutt Dr Hurt mesél megsemmisítő tervéről, és hogy a vízköpő álarcos okkal sebezte meg Batman-t, a mérgezett penge okozta seb megkönnyíti majd a dolgukat, mikor támadásba lendülnek.
Gordon felügyelőnek is akad némi dolga, a sajtót próbálja elhallgattatni, ugyanis a felszínre került egy (persze Hurt által hamisított) dokumentum, mely arról ír, hogy Bruce apja valójában Alfred, Thomas Wayne alkoholista volt, ami feleségét drogfüggőségbe kergette, ők hárman, valamint a Fekete Kesztyű sztárjai pedig számos orgiát tartottak, amikről fotók is készültek. Lehetséges továbbá, hogy Thomas Wayne még mindig életben van, feleségének megöletése pedig saját halálának eljátszásához kellett.
Bruce a barlangba invitálja Jezebel-t, nyíltan beszél neki a rá leselkedő veszélyről, és a társaságról, mely próbálja őt is elpusztítani. A nő érdekes teóriát vet fel, miszerint mi van, ha Bruce maga a Fekete Kesztyű. Hősünk egyre zavartabb, ahogy a méreg kifejti a hatását, a Bat-computer képernyőjén pedig csak a Zur-en-arrh felirat olvasható, mire azt kezdi hajtogatni, hogy még nem áll készen, újra feltűnik szemei előtt a rózsaszín szörny, majd összeesik. A barlangot Le Bossu és vízköpői elfoglalják, Alfred-ot összeverik.A helyzet nem túl rózsás (értitek, rózsa…), Alfred fogságba esik, Éjszárny és Robin a korábban említett gonosztevők bérenceitől próbálja tisztán tartani az utcákat, előbbit le is kapcsolják, Bruce pedig előbb visszaemlékezik, amint Hurt köszönti és csodálkozik, hogy hogy megnőtt, majd teleinjekciózza drogokkal. Ezután pedig az utcát járja egy teljes napig egy halott hajléktalannal, akitől kap némi ruhát és komolyabb varrótanfolyam nélkül tűt ragad, nos, ez lesz az eredménye:Na de honnan is származik ez a hacuka: igen, egy újabb gyöngyszem a múltból, méghozzá a Batman 113. részéből. Erről annyit, hogy Batman-t az X bolygó vagy Zur-en-arrh bolygó Batman-je a világába teleportálja, hogy a segítségét kérje, van itt még egy fontos eszköz a Bat-rádió, amit Morrison még megtartott a ruhán kívül.Hogy mindez hogyan illik a történetbe: A Zur-en-arrh Batman egy olyan személyiség, amit Bruce arra az esetre hozott létre, ha elméjét súlyos támadás érné. Még szerencse, hogy olyan, mint a Tefal. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Batman rájön, ezeket a szavakat használta Hurt, mikor a kísérlet alatt úgymond mentálisan ki akarta ütni. Ó, és mit is suttogott Jezebel Bruce fülébe a képernyő előtt? Ju-júj. Amerikai fanatikusok szerint pedig, ha elég lassan és aberáltan mondjuk, hogy „Zorro” vagy „Zorro in Arkham” (apja mondta halála előtt a film után, hogy „ma valószínűleg Arkham-ba zárnák Zorro-t), akkor szintén valami hasonló hangzást kapunk, de a 113. részben nem hiszem, hogy ez volt a névadás apropója.
Robin közben Angliából, a Lovagtól és a Fegyverhordozótól kér segítséget, akiket szintén érdemes megjegyezni az elkövetkezendőkre… A Zur-en-Arrh Batman pedig elkapja Caligulát és megtudja, hogy Arkham-ba kell mennie, ahol már nagyon várnak rá, valaki még a körmeit is kifestette.Amíg Gordon a Wayne-kastélyba megy, hogy figyelmeztesse Bruce-t a sajtóban készülő botrányról, és majdnem áldozatául esik a barlangból irányító Hurt-nek mielőtt Talia és Damian a segítségére siet, Bruce átverekedve magát az „őrökön” bejut Arkham-be.Végig hallják egymást Joker-rel, Jezebel jajveszékel, Bruce próbálja összerakni a szálakat, a vörös és fekete jelentését, míg a Bohóc szerint az egészben az a poén, hogy nincs összefüggő jelentés. Az azonban bizonyos, hogy Jezebel egy kamrában van, ahol vörös és fekete rózsaszirmok hullanak (temetés, rémlik?), melyek csak együttesen váltják ki mérgező hatásukat. A hölgy pedig? Hát, sejthettük:Szóval ez az egész vörös és fekete végigkísérte a történetszálat, ott volt a rózsaszirmokon, a padlón, Joker sálján, a hajléktalan ruháin, a rulett-asztalon és persze nem véletlen, hogy Jezebel egy sötét bőrszínű, vörös hajú hölgy. Vörös és fekete, avagy szerelem és halál, mondja ki Bruce a végén.
A 681. részben jön a finálé utáni ráadás, Jokernek nem tetszik, hogy kihagyják a Batman-temető buliból, ezért átszabja a francia arcát, közben Gotham megmentésére egy egész sereg érkezik.Kiderül a Bat-rádióról, hogy nem csak egy egyszerű kacat, valójában Arkham biztonsági rendszere hozzá van kötve, ami aktiválódik, mikor Hurt embere babrálja.
Közben Bruce is megunja a koporsót, és elindul levadászni a Fekete Kesztyű maradékát.A végső összecsapás Hurt és Bruce közt elkerülhetetlen, utóbbi kap egy lövést, ezzel a doktor egérutat nyer, aki egyébként azt a denevérjelmezt viseli, melyet Thomas Wayne vett fel egy jelmezbálra. Bruce-nak pedig olyanokat mond, hogy ha legközelebb felveszi a Batman-gúnyát, az lesz az utolsó alkalom. A gépet vezető harmadik Batman-szellem elveszíti az irányítást, nagy robbanással csapódnak ők hárman az öbölbe.Jezebel? Az ő gépe pedig ilyen légi kísértet kap:Ez a srác meg nagyon markolja azt a köpenyt:De vajon mi történt Batman-nel? Ha már ennyi klasszikust idéztünk:

 „Vajon a halál angyalának kardja végleg lesújtott felette?” Kiderül a történet-áttekintés következő részéből.Forrás:

B. Roland
BATMAN HUNGARY

4 megjegyzés:

  1. Lenyűgözött ez a cikk és az előző is még sok ilyet kérnék :-D

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük, nos ha minden igaz egyet még biztosan ígérünk, nem is oly' sokára...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon alapos lett a cikk folytatása. Ha ilyen alapos lesz továbbra is akkor jöhet még több ilyen. :)

    VálaszTörlés