2013. dec. 25.

Batman történeti áttekintés (3. rész)

(Final Crisis; Batlle for the Cowl; The Return of Bruce Wayne)


Végső válság

A R.I.P. után az olvasók sokáig kétségek közt maradtak, ugyanis nem lehetett tudni, hogy mi történt pontosan Batman-nel, az alábbi két kép meg igencsak zavarólag hatott.Nos, hogy a blog-olvasók, akik esetleg nem ismerik a történetet, ne járjanak úgy, mint az amcsik, mi rögtön feloldjuk az ellentmondást:

Anélkül, hogy nagyon belemennénk a részletekbe, a Végső Válság (Final Crisis) alatt Darkseid foglyul ejti Batman-t (aki persze túlélte a helikopter-zuhanást, majd a kastélyba visszavergődve egy kis alvás után hívást kap az Igazságligától, hogy nyomozzon egy isten halálának ügyében) azzal a céllal, hogy páratlan fizikai és szellemi adottságainak köszönhetően belőle klónozzon hadsereget. A teljes felkészítéshez azonban a klónokat is olyan mentális traumának teszik ki „doktorai”, melyeket Bruce is átélt, hogy hogy-nem ez a másolatok agyhalálát okozza, talán csak egy marad meg közülük. Batman kiszabadul az előző cikk végén látott fogságból, majd életében először pisztolyt ránt, ami egy olyan lövedéket tartalmaz, mely Darkseid gazdatesttől való elválasztását eredményezi, illetve ezt a lövedéket az időben visszafelé küldve ölték meg Oriont (Darkseid fia). Ráadásul ez a töltény volt minden töltény atyja, hogy úgy mondjam, melyet a történelem során kilőttek. Csakhogy egy istent nem lehet következmények nélkül megölni, taglalja a Batman 701-702 epizódja.Bruce-t egy Omega-sugár eltalálja, majd egy Darkseid által kinyitott doboz egy időspirálba dobja. A fő motívum a történetben a „rés”. A rés, az üresség, mely jelen van mindenben, és Bruce kezdi érteni, hogy eköré az üresség köré tekeredett egész Gotham története. Darkseid azonban ennél rafináltabb, hogy csak úgy elengedje Batman-t. És akkor kit tart a kezében Superman? Nos, az egy klón, Batman-jelmezben, akit abban a hitben temetnek el, mintha Bruce Wayne lett volna.

Harc a maszkért

Gotham egy ideig Batman nélkül marad, de még a bűnözők is úgy gondolják, ez az állapot sokáig nem tartható fenn. Megkezdődik tehát a csata, hogy ki öltse magára a köpenyt.Végül Dick Grayson kerül ki úgymond győztesen a kavarodásból és lép mentorának helyére, ami sokakat megosztott, de talán a legkézenfekvőbb döntés volt. Robin szerepét Damian Wayne veszi át, az új dinamikus duó sikerrel tartja rettegésben Gotham gazfickóit, Tim Drake pedig Vörös Robinként tevékenykedik tovább. Új Éjszárnyat nem avatnak, Bruce-t pedig egy hasonmása helyettesíti a nyilvánosság előtt, mindez azért szemet szúr az olyan éles szemű riportereknek, mint Vicki Vale.

Bruce Wayne visszatéréseJogosan merül fel a kérdés, hogy mégis hogy telt Bruce Wayne múltjáró kiruccanása. A Batman: The Return of Bruce Wayne hat részes történet lapjain hősünk előbb a Vandal Savage vezette neandervölgyi ősemberekkel hadakozik denevér-imádó kultuszt teremtve, jobban mondva ápolva, ezután boszorkány-üldöző időkbe jut, ahová úgy tűnik egy hatalmas szörny is követi egyfajta dimenziók közti résen keresztül. Csatlakozik a boszorkányüldözőkhöz nyomozóként, de amikor a lányt, akit megmentett a szörnytől elítélik, az nem habozik elátkozni a vezető egész nemzetségét, nem tudva, hogy az bizony Bruce egy őse. Innen a kalózok világába vezet az út. A későbbi denevérbarlangban az ott élő „denevér-emberek” elvezetik korábban otthagyott köpenyéhez, melyet megőriztek az idők során. A történéseket lejegyezteti egy fiatal tengerésszel, kérve, hogy azt egy denevér-jelű dobozban őrizze a Wayne család számára. Ezt követően Jonah Hex-szel kerül összetűzésbe a vadnyugaton, akit Vandal Savage bérelt fel. Sikerül megvédenie a dobozt, de lőtt sebet kap, így lép tovább az időben. A dobozt ősei az épülő Wayne-kastély alá rejtik, a későbbi denevér-barlangba. Az 5. részben aztán a szülei halála utáni időszakba látogat, ahol azt kell tapasztalnia folyton kiürülő memóriájával, hogy a denevér-imádó kultusz továbbra is él, méghozzá a Fekete Kesztyű társaság által, sőt, ő maga majdnem emberáldozatként végzi Barbatos szellemének, egy Marsha, mint később kiderül, Martha nevű nőnek köszönhetően. A következő állomás már a jövőbe, illetve szó szerint az idő végezetére repíti Bruce-t. Itt rá kell, hogy ébredjen, Darkseid nem megölni akarta, hanem számítva túlélési ösztönére keresztülküldte az idő spirálján, hogy minden egyes időutazással (melyeket egy Hiper-adapter nevű szörny biztosított, követve őt) egyre több Omega-energia halmozódjon fel a testében, hogy aztán visszajutva a 21. századba a világvégét okozza. Közben az őt régóta üldöző Superman és társai utolérik, de ekkor a szörny átveszi az uralmat a teste felett, majd kijátszva az Igazság Ligája tagjait, az időgépükkel a jelent veszi célba. Bruce persze számított valami hasonlóra, így hátrahagyott egy buborékot, mellyel társai megmenekülnek az elmúlástól és visszajuthatnak a jelenbe Bruce után.Visszaérkezésekor szerencsére sikerül megfékezni, és szíve leállításával elválasztják a szörnytől, melyet feladnak visszafelé az időpostán. Bruce pedig lassan visszatérő memóriájának birtokában Gotham felé indul tudatában annak, hogy bár magányosan vívja háborúját, valójában sosem volt egyedül.

Bruce Wayne: úton hazafeléA nyolcrészes Bruce Wayne: The Road Home kissé késlelteti még, hogy Bruce újra Batman legyen. Csak Alfred tudja, hogy visszatért, egy sajátos hacukában teszi próbára korábbi tanítványait és szövetségeseit, miközben megmenti a denevércsalád titkát felfedni vágyó Vicki Vale-t a titkot őrizni kívánó Ra’s al Ghul-tól. Ezután azonban nincs mese, ideje visszatérni.

Batman és Robin

Gotham ugyanis újra veszélybe kerül Dr Simon Hurt által, akit megszállt az a szörny, mely visszatérésekor Bruce-t is irányította. A két Batman (mármint Bruce és Dick) valamint Damian leszámolnak a magát Thomas Wayne-nek kiadó doktorral, nem várt segítséget kapva a Jokertől, újra biztonságot hozva városukba.Batman: A visszatérésBruce új csilli-villi ruhát hord, majd egyből a Közel-Keleten akad dolga.
Majd összehívja a „többieket” a barlangba, hogy bejelentse, Batman-nek ezentúl mindenütt ott kell lenni, ahol a sötétség burjánzik.Dick marad Batman Gotham-ben, a még tolószékben ülő Barbara Gordon feladata az új Internet 3.0 gondozása lesz, Stephanie Brown-t pedig (az aktuális Batgirl) egy angol suliba küldi a főnök. A Wayntech Lucius Fox irányításával robot-hadsereget fejleszt, illetve speciális páncélt Batman és Robin részére, melyet Bruce és Damian ki is próbálnak. Jemenbe repülve találnak egy amolyan keltetőt, két fura szerzettel a fedélzeten (Traktir és Spidra). Bruce egyelőre annyit tud, hogy itt egy rendkívül erős lényt tenyésztettek egy ismeretlen megbízó kérésére, mint Traktir közli vele, csak úgy hívták, „az apátlan”. A hely ahol állnak pedig egy aréna, ahol fejleszthette harci képességeit. Nos, ha olvastátok elő-ajándékunkat december elején, a következő kép sokat elárul:Amíg Bruce Selina-t invitálja egy kis lopással egybekötött Távol-keleti kiruccanásra, a gonosz új alakot ölt Leviatán személyében.

Ezt megelőzően azonban történt valami, ami mellett hiba lenne említés nélkül elmenni. Batman tehát megtapasztalta, hogy gonosz elleni harcában olykor olyan ellenségekkel is szembe kell nézzen, melyek nem csak erő, ész, hanem globalitás szempontjából is képesek dacolni az ő befolyásával. Hogy mire sarkallja ez a rádöbbenés?

Nos, nem kell a világ legjobb detektívjének lenni, hogy kitaláljátok a történet-áttekintés apropóját, no de „át is adnám a szót” Bruce Wayne-nek, hogy bejelentse:Méghozzá a BATMAN HUNGARY-n.

Köszönjük, hogy megtiszteltetek és velünk tartottatok, elnézést, ha néhány részlet fölött elsiklott az áttekintés, de célunk az utolsó mozzanat kellőképpen történő felvezetése volt. Figyeljétek a blogot, mert karácsony lévén nem hagyhatunk Titeket üres kézzel! Előre is (vagy épp időben) boldog karácsonyt mindenkinek!Forrás:

B. Roland
BATMAN HUNGARY

1 megjegyzés: